Niste prijavljeni kao član Club 5*

Postanite član Club 5* klikom na logo na vrhu stranice gdje možete naručiti karticu.

Ako ste već član, kliknite na Club 5* logo na vrhu stranice.

Više informacija
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
TopshopKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude: 033 721 005
topshop

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude:

033 721 005

Ah ti slatki plodovi jeseni...

Voće koje bi trebali što više dodavati u svoj meni

Dunja

Mirisna dunja bogata je proteinima, ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija, pektina, vitamina i minerala. Dobar je izvor vitamina C. Zovu je zlatna jabuka.

Dunje se ne mogu konzumirati sirove, pa ih se zato kuha ili peče. Zbog velike količine pektina u njezinoj kori, dunja se koristi za pripremu kompota, želea, marmelada i voćnih kašica.

Dunje se, poput jabuka i krušaka, mogu peći, samostalno ili punjene nadjevom od maslaca, šećera i vrhnja. Dodavanjem dunja u nadjev za pitu od jabuka dobit ćete osebujnu aromu.

U tu svrhu, dunje blanširajte ili parite 10 minuta, a potom ih ogulite i narežite na ploške. Prije nadijevanja pita, pomiješajte narezanu dunju s ploškama jabuka, šećera i cimeta u prahu.

Osim zdravoga, hranjivoga i ukusnog soka, od dunje se može pripremiti velik broj slatkih prerađevina, počevši od džemova, marmelada, kompota, želea, sira od dunja, ukusnog likera, dunja u vinu ili rumu do rakije dunjovače.

Kruška

Od krušaka se pripremaju kompoti, pekmez, rakija ili se prešaju za vrlo ukusan gusti sok.

Kruška se smatra hipoalergenim voćem, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i preporučuje kao prvi voćni obrok za dojenčad. Kruške su prirodan i i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, te vitamine B skupine.Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.

Kruške su također dobar izvor bakra i kalija.

Orasi

Orasi imaju posebno blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje, štite od bolesti kardiovaskularnog sustava, i ubrajaju se u one namirnice koje su zdrave za srce. Istraživanja su pokazala da imaju i značajno antikancerogeno djelovanje, jer utječu na stvaranje slobodnih radikala.

Orasi su omiljeni sastojak u raznim slasticama, od baklava do orehnjača čijem mirisu i prhkom okusu teško da ćete odoljeti u jesenskim hladnim večerima. U orasima uživamo bilo da ih jedemo tek očišćene, sirove ili ih koristimo mljevene kao dodatak salatama, voću, sladoledu i raznim jelima.

Miris kestena

Kad se neodoljiv miris kestena počne širiti ulicama, to je najbolji znak da je jesen stigla i u vaš grad. Koristi se u pripremi najfinijih slastica, od raznih torti i kolača do jedinstvenog deserta kao što je to kesten pire. Kesteni se mogu iskoristiti kao odlična namirnica u kuhinji. Mnogi vole kesten pripremljen na najjednostavniji način, kuhan ili pečen.

Zbog visokog udjela škroba, od kestena se može dobiti brašno koje je lako probavljivo i koristi se za izradu peciva i kruha.

Kesten sadrži i vitamin C, zatim vitamine B rupe, te minerale. Siromašan je mastima za razliku od ostalih orašastih plodova. Ima visoku energetsku vrijednost, pa ako ste na dijeti, nisu preporučljive poslastice i jela s kestenom, jer obiliju kalorijama. Posebice je kaloričan pečeni kesten, koji ima veću energetsku vrijednost i veću količinu ugljikohidrata nego li kuhani.

Šljive

Sadrže idealnu kombinaciju vitamina, i to u omjeru koji je optimalan za organizam. Šljiva sadrži i topljiva dijetetska vlakna, pektin, koji djeluju blagotvorno kod sniženja kolesterola u krvi i zatvora. Šljiva pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, regulira probavu, čisti organizam te potiče rad jetre i popravlja apetit.

Grožđe

Osim malina, kupina, ribizla, borovnica, u bobičasto voće spada i grožđe koje je prava jesenska poslastica.

Grožđe je bogato C vitaminom i ima izuzetno visoka antioksidativna svojstva. Grožđe je vrlo hranjiva, energetska namirnica.Sadrži i fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12, koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljnu utječu na živčani sustav. Bobice grožđa sadrže magnezij, mangan i kalij.

Osim srži, sjemenke i koža bobica su također vrlo hranjivi i imaju visokovrijedna antivirusna i antikancerogena svojstva.

izvor: žena.hr




Prijavite se za besplatni e-magazin
Besplatni stručni savjeti vezani za ljepotu, domaćinstvo, putovanja, zdravlje i zabavu! Šaljemo i ekskluzivne ponude, popuste i poklone!
Prijava
Preuzmite besplatnu e-knjigu sa savjetima za mršavljenje.
Unesite svoju email adresu i mi ćemo Vam poslati besplatni e-knjigu: Gubitak težine nikada nije bio lakši. Pronaći ćete i otkriti tajne zdravog mršavljenja i pomoći će Vam do savršene linije - jednostavno!
Preuzmite Vašu e-knjigu

Pozovite nas
Za pomoć pri kupovini, savjet ili narudžbu, pozovite broj:
033 721 005

100%

sigurna kupovina
Ne brinite zbog online kupovine kod nas. Svi Vaši podaci su 100% sigurni.

15 DANA

garancije na povrat novca
Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, niste zadovoljni proizvodom, jednostavno nam ga vratite u roku 15 dana, a mi ćemo Vam vratiti Vaš novac.

Copyright © Studio Moderna d.o.o. Bosna i Hercegovina