Niste prijavljeni kao član Club 5*

Postanite član Club 5* klikom na logo na vrhu stranice gdje možete naručiti karticu.

Ako ste već član, kliknite na Club 5* logo na vrhu stranice.

Više informacija
tooltip after the triger

Imate pitanja ili jednostavno želite naručiti? Kliknite na dugme i nazvat ćemo vas.



Naš savjetnik je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja o proizvodima i akcijama koji vas zanimaju. Molimo, kliknite na dugme niže i nazvat ćemo vas.



Ova je usluga potpuno BESPLATNA!

 Nazovi me!
x
TopshopKliknite za BESPLATAN poziv!

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude: 033 721 005
topshop

Pomoć pri kupovini, savjeti i posebne ponude:

033 721 005

Mitovi i istine o kuhanju sa maslinovim uljem

Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u gotovo svim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća. Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica. Prilikom sljubljivanja maslinovog ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađena s ostalim sastojcima. Pritom blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija ulja pristaju bolje uz primjerice gorko povrće kao što je radič i rukola. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje na već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.

Uobičajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje je posve pogrešna. Zbog visoke temperaturne tačke dimljenja maslinovo ulje pogodno je za kuhanje na razmjerno visokim temperaturama i prženje.

Naime, kuhanjem i prženjem gube se neki polifenoli, hlapivi alkoholi i esteri i mijenja se miris, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja. Štaviše, probavljivost maslinova ulja ne mijenja se čak i ako se više puta uzastopce upotrebljava za prženje! Osim toga, maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja, budući da takvo ulje hranu samo obloži, a ne prodire u nju pa jedemo manje masnu hranu.

Mediteranska pogača

Kada razmišljamo koje ulje upotrijebiti kod kuhanja tada valja uzeti u obzir tačku dimljenja koja je za svako ulje različita.Tačka dimljenja je ona temperatura na kojoj dolazi do vidljivog isparavanja uslijed zagrijavanja i kada dolazi do razlaganja hemijskih spojeva. Kada se ulje zagrijava iznad tačke dimljenja uništavaju se okusi iz ulja te se stvaraju kisikovi radikali koji oštećuju ljudske stanice nakon unošenja ili čak i udisanja. Tačka dimljenja maslinovog ulja je srednje visoka, a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva. Maslinovo ulje može se pohvaliti i sadržajem fenolnih spojeva koji imaju dvojaku ulogu. Čuvaju ulje od kvarenja, ali istovremeno štite i naše zdravlje. Međutim, tijekom izlaganja ulja visokim temperaturama, ovi se spojevi vrlo brzo uništavaju. Iz toga se može zaključiti kako će maslinovo uljem kuhanjem izgubiti vrijedne spojeve međutim, ono što je važno je da neće tako lako nastati spojevi koji djeluju štetno na naše zdravlje pa čak i kada hranu pržimo u dubokom ulju.

Tapenade crostini s tunom i maslinama

Postoje i kvalitetna znanstvena istraživanja koja pokazuju kako maslinovo ulje korišteno za pripremu hrane na visokim temperaturama ne šteti zdravlju. Takvo jedno istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal pokazalo je kako ne postoji veza između unosa pržene hrane i bolesti srca. Ovo je istraživanje trajalo je 11 godina, a obuhvatilo je više od 40 000 ispitanika. Ustanovljeno je da se pržena hrana u Španjolskoj konzumira u značajnim količinama, a da se za prženje najčešće koristi maslinovo ili suncokretovo ulje. Mogući razlog zašto pržena hrana nije polučila štetan utjecaj na zdravlje je to što se maslinovo ulje jednom iskorišteno baci i ne koristi se za višestruke pripreme.

Inćuni na hladnu maslinovu ulju

Dokumentirana je i prednost u korištenju maslinovog ulja kod pečenja mesa. Naime, prilikom pečenja mesa dolazi do stvaranja heterocikličkih amina – spojeva koji se dovode u vezu s nastankom karcinoma. Pečenjem mesa u maslinovom ulju stvorila se značajno manja količina tih štetnih spojeva u usporedbi s drugim biljnim uljima.

Novo istraživanje znanstvenika iz Tunisa pomoglo je rasvijetliti jedno od najčešćih pitanja uživalaca pržene hrane – koje je ulje najbolje koristiti za prženje?

Umak od limete

Prilikom zagrijavanja, u uljima se zbivaju mnoge kemijske promjene – nastaju novi spojevi koji mogu biti štetni za zdravlje ili mogu narušiti prehrambenu vrijednost ulja. Kako bi se utvrdilo koje ulje je najotpornije na visoke temperature, u istraživanju je ispitana oksidativna stabilnost četiriju rafiniranih ulja. Analizirana su kemijska svojstva rafiniranog suncokretovog, sojinog, maslinovog ulja i ulja kukuruznih klica prethodno korištenih za duboko prženje krumpirića pri 160 °C i 190 °C, odnosno, za prženje u tavi pri 180 °C.

Rezultati su pokazali da je rafinirano maslinovo ulje, u usporedbi s ostalim ispitivanim uljima, kemijski najstabilnije ulje za prženje.

Najveća otpornost na oksidativne promjene primijećena je kod maslinovog ulja prilikom dubokog prženja na 160 °C, a najnepoželjnije promjene su zapažene kod suncokretovog ulja koje je bilo korišteno za prženje u tavi pri 180 °C.

Maslinovo ulje pristaje i u kolačima

Maslinovo ulje pruža kolačima trojaku korist – iznimno bogatu aromu i svježinu, povoljan učinak na zdravlje i ujedno služi kao konzervans. U slastice i kolače najbolje će pristajati ulja od sorti oblica, buža i posebice Ascolana tenera koja su blažeg okusa i voćnog mirisa.

Maslinovo ulje odlično pristaje i u pogače, kruh i pizzu pa je stoga sasvim prirodan sastojak dizanih tijesta. Na Visu se još od antičkih vremena spravljala pogača koja se mijenjala u detaljima, ali je u osnovi ostala ista (s maslinama i maslinovim uljem).

Torta od lavande

U Kuharici none Karmen Ivane Prijatelj Pavičić nalazi se nekoliko starinskih splitsko-trogirskih recepata za kolače s maslinovim uljem. Primjerice, paprenjaci se spravljaju od pola kilograma brašna, 1 kg meda, ¼ litre maslinova ulja, ¼ litre prošeka, malo cimeta, klinčića, soli i papra, a sve se miješa s jednim bjelanjkom i malo šećera.

U istoj kuharici je i recept za okrugle kolače, bucolaje, kojii su se jeli za doručak uz kavu na Badnje jutro. "U napravljeni kvas doda se kg brašna u kojem je naribana korica jednog limuna. U 1/4 litre mlijeka doda se sol, 10 dag šećera, 3 žličice maslinova ulja, malo maslaca, soli, cimeta i ruma. Sve se izmiješa, pusti da kisne, napravi se 12 okruglih kolača koji se peku oko 25 minuta na 175 stupnjeva."

I kroštule, slatko tijesto prženo u ulju, se mogu raditi s maslinovim uljem. Potječu iz hebrejske kuhinje i poznate su na cijelom Mediteranu pod različitim imenima.

Izvor: zdravobudi.hr


Domaćinstvo i kuhinja - Arhiva

Nutriblast od čokolade, bobica i badema

Inspiracija za ljetnu dekoraciju doma


Kako smršati uz Nutribullet

Kako napraviti domaći sladoled u Nutribulletu


Nutribllast od jabuka i jagoda

Nutri kafa


Zelena eksplozija

Napitak od bobičastog voća


Kako preživjeti ljeto bez klime?

Mitovi i istine o kuhanju sa maslinovim uljem


Ideje za krečenje soba

Proslavite svjetski Dan palačinaka sa najboljim palačinkama ikad!


7 najčešćih grešaka u pravljenju palačinaka (i kako ih izbjeći)

Kako jesti hamburger a ne uflekati se


Napravite sami domaći eurokrem

Sedam totalno neočekivanih upotreba iskorištene vrećice čaja


Ovo voće i povrće je bolje smrznuto nego svježe

Napravite domaći sirup od borovnica, malina ili kupina


Savjeti i trikovi za ukusan, a zdraviji roštilj

Lagana hrana za ljetne dane


Ponašanje tokom i poslije poplava- kako se zaštititi?

Riješite se vlage i buđi u domu


Gdje griješimo kad peremo veš u mašini

Nemojte piti kafu između 8 i 9 sati ujutru!


Proljetne supernamirnice za raspoloženje, energiju, metabolizam, pamćenje...

Stvari koje obavezno treba da izbacite iz kuće!


Proljeće je vrijeme za čišćenje

Kako se riješiti nereda? Organizujte svoj dom!


Možete li zaista temeljno čistiti i bez kupovnih hemikalija?

Evo šta obavezno morate učiniti s vašim automobilom nakon zime


Mrzite čistiti? Ovo su praktični savjeti za vas!

Ekonomičnost u kuhinji, više novca u novčaniku


Jesu li djeca alergična zbog stanja u vašem domu?

Zašto je čiščenje na paru bitno za Vaše zdravlje?


Ovo su legla bakterija u vašem domu

Kako najlakše očistiti tastaturu?


Ćufte

Ljuta piletina s narančom


Pekmez od malina

Ah ti slatki plodovi jeseni...


Da li ste se ikada zapitali zašto je paradajz voće, a lubenica povrće?

Hrana koja nas štiti od štetnih zraka sunca


Grčka salata s tjesteninom

Kako odabrati klima uređaj?


Proljetno čišćenje s prirodnim sredstvima

Bajadera za 10 minuta


Djeca i kućanski poslovi

Hrana opasna za kućne ljubimce


Hrana za bolju krvnu sliku

Kafa - ZA i PROTIV


Savršen ukus palačinki

Najpoznatiji čajevi svijeta


Oslić na ribarski s avokado tartarom

Djevica je strog šef, Bik tolerantan...


Razbudite se jutarnjim seksom

Kako se osloboditi mamurluka nakon zabave?


Kako praznike ispuniti strašću?

7 znakova da je zanima jedino vaš novac


4 motivacijska savjeta za trčanje

Umaci za bebe i malu djecu


6 pravila za kupovinu odjeće

10 laži o fitnesu koje ste smatrali istinitim


Činjenice o mlijeku koje niste znali

Priručnik za roditelje koji ne spavaju mnogo


30 stvari koje ne smijete reći ženi u toku seksa 2

Balansiranje između karijere i obitelji


Budite zadovoljni sa svojim fotografijama

Pokloni za sve horoskopske znakove


5 poklona koje ne treba kupovati

Zašto naša djeca imaju sve više i više alergija?


Glavobolja – pametno je otjerajte

5 trikova za učinkovitiji trening


Kakvu je ženu bolje imati

Boks za fitness i mršavljenje


Kako izbjeći PMS

Biološki sat kuca i muškarcima


Traženje ljubavi na Internetu

Romantika na radnom mjestu


Muzikom protiv stresa

Spa centar kod kuće - zašto da ne?


Tajna je u proteinima

Izgledajte dobro zimi


Oborite je s nogu za dan zaljubljenih

Kako postati pravi poznavatelj vina


10 stvari koje trebate za dan zaljubljenih

Žvakaće gume tope kilograme


Ako se Vaš život pretvori u scenario filma

Idete li u teretanu?


Živjela mini haljina

Muškarci više vole plavuše?


Šta učiniti ako mrzite svoj posao?

Top 9 igara za nezaboravnu zabavu kod kuće


Make up trendovi za jesen

Alternativno liječenje horoskopskih znakova


Saznajte koje piće najbolje odgovara vašem horoskopskom znaku

Šta vole da kuhaju, a šta da jedu Rak, Lav...


Šta pojedini horoskopski znaci rade tokom noći?

Šta smeta vašem horoskopskom znaku


10 najčudnijih poslova na svijetu

Tri znaka koji govore da je očajan ljubavnik


OTKRIJTE: Šta kafa koju pijete govori o vama

Da li zaista možemo da se oslobodimo celulita?


Proljetnim čišćenjem doma do vitke linije

Sigurnosni sistem kod kuće


Vrijeme je za jesenje čišćenje!

 


Prijavite se za besplatni e-magazin
Besplatni stručni savjeti vezani za ljepotu, domaćinstvo, putovanja, zdravlje i zabavu! Šaljemo i ekskluzivne ponude, popuste i poklone!
Prijava
Preuzmite besplatnu e-knjigu sa savjetima za mršavljenje.
Unesite svoju email adresu i mi ćemo Vam poslati besplatni e-knjigu: Gubitak težine nikada nije bio lakši. Pronaći ćete i otkriti tajne zdravog mršavljenja i pomoći će Vam do savršene linije - jednostavno!
Preuzmite Vašu e-knjigu

Pozovite nas
Za pomoć pri kupovini, savjet ili narudžbu, pozovite broj:
033 721 005

100%

sigurna kupovina
Ne brinite zbog online kupovine kod nas. Svi Vaši podaci su 100% sigurni.

15 DANA

garancije na povrat novca
Ukoliko, iz bilo kojeg razloga, niste zadovoljni proizvodom, jednostavno nam ga vratite u roku 15 dana, a mi ćemo Vam vratiti Vaš novac.

Copyright © Studio Moderna d.o.o. Bosna i Hercegovina