Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
  • 15-dnevno pravo na povrat proizvoda
  • Plaćanje na rate
  • 100% sigurna kupovina
Napravite domaći sirup od borovnica, malina ili kupina

Napravite domaći sirup od borovnica, malina ili kupina

Sirup je gusti sok od voća kuhan s velikom količinom šećera. Najviše se prave sirupi od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati od raznog jagodičastog i bobičastog voća iz kojeg se lako cijedi sok

Untitled Document

Sirup je gusti sok od voća kuhan s velikom količinom šećera. Najviše se prave sirupi od malina, kupina, ribiza i borovnice, ali se mogu pripremati od raznog jagodičastog i bobičastog voća iz kojeg se lako cijedi sok.

Šećer ima svojstvo sačuvati voće od kvarenja kad se dodaje u većim količinama. Kratkim kuhanjem sirup zadržava prirodnu boju i okus voća. Uz to voćni je sirup jednostavnije praviti nego pasterizirane sokove.

Sirupi se koriste kao osvježavajući napitci, razrijeđeni s običnom ili mineralnom vodom, te kao preljevi za pudinge, kolače i druge slastice.

Kako napraviti ukusni sirup?

Mekano jagodičasto voće za sirup treba znječiti i s malo šećera ostaviti preko noći na hladnom mjestu.

Drugi dan se procijedi sok, kojem se dodaje šećer. Prosječno na 1 kg voća treba dodati 1-1,5 kg šećera. Sok sa šećerom kuha se samo 5 minuta i vruć nalijeva u boce.

Boce treba odmah zatvoriti nakon punjenja gumenom kapicom ili čepom od pluta. Sirup se ne smije kuhati duže od 5 minuta jer će voće izgubiti aromu i vitamine.

Sirupe sipajte u tamne boce, a ako ih nemate, zamotajte ih papirom. Kad se boca jednom otvori, sirup se neće brzo kvariti, ali je treba držati u frižideru.