Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj
  • 15-dnevno pravo na povrat proizvoda
  • Plaćanje na rate
  • 100% sigurna kupovina
Najpoznatiji čajevi svijeta

Najpoznatiji čajevi svijeta

Čaj je čaroban napitak koji se dobija prelivanjem sušenih listova određenih biljaka vrelom vodom, neposredno prije posluživanja. Među svim čajevima na svijetu, zeleni čaj se izdvaja zbog brojnih svojstava koja...

Uplovite u svet raznovrsnih mirisa i ukusa...

Čaj je čaroban napitak koji se dobija prelivanjem sušenih listova određenih biljaka vrelom vodom, neposredno prije posluživanja. Ritual pripreme čaja i kultura ispijanja su na visokom nivou u nekim zemljama ili traju od davnina, a mi Vam predstavljamo neke od najstarijih i najčešće konzumiranih čajeva u svijetu.

Zeleni čaj

Među svim čajevima na svijetu, zeleni čaj se izdvaja zbog brojnih svojstava koja blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Potiče iz Kine, odakle je kasnije prenesen i u Aziju.

Danas je zeleni čaj sastavni dio mnogih kultura, naročito kineske, japanske, srednjeevropske i koreanske jer se njegova upotreba proširila i na Evropu i Ameriku, a ljudi i postaju sve više svjesni njegovih brojnih prednosti po zdravlje.

Kako listovi čaja počinju da oksidiraju tokom pripreme, postaju izrazito crni, gubeći svoje jedinstvene komponente. Zeleni čaj se pravi od listova koji su prošli najmanji nivo oksidacije i opadanja.

Zeleni čaj je prirodni izvor kofeina, a i smatra se da ima najveći procenat flavonoida u odnosu na bilo koju drugu biljku. Upravo zahvaljujući njemu on i ima snažna antioksidantska i antikancerogena dejstva na organizam.

Testiranja sprovedena na životinjama ukazuju da zeleni čaj umanjuje rizik od raka, sjajno djeluje na kognitivne funkcije organizma i sprječava kardiovaskularne bolesti. Sadrži i vitamin C, kao i brojne minerale.

Bijeli čaj 

Bijeli čaj je još jedna vrsta koja podleže najmanjoj oksidaciji tokom pripreme. U svakom slučaju, tučak i listovi su skloni opadanju. Ova vrsta se skoro ekskluzivno uzgaja u Kini gdje zadovoljava visoke zahtjeve potrošača.

Listovi i tučak koji se koriste za  proizvodnju bijelog čaja  su uglavnom sa mlađih i skupljih biljaka. Dozvoljeno je minimalno opadanje kako bi se očuvala prirodna aroma.

Dok je zeleni čaj dobio ime po boji napitka, bijeli čaj je dobio ime po bijelim dlačicama koje se nalaze na nježnom tučku mladih biljaka. Visokokvalitetni bijeli čajevi spadaju u najskuplje napitke u svijetu.

S obzirom da prolaze kroz isti nivo oksidacije listova kao i zeleni čaj, njihova svojstva i prednosti po organizam su veoma slična.

Crni čaj

Crni čaj se priprema od listova koji su prošli najveći stepen oksidacije i malo opadanja. Kao takvi, niskokvalitetne vrste su obično i najjeftinije. Očekujte da će Vam biti poslužen ovakav crni čaj ukoliko navratite u neki lokalni kineski restoran.

Ovaj čaj ima veoma jak i  intenzivan ukus  i sadrži mnogo više kofeina od ostalih, svjetlijih varijanti čajeva. Veoma je dugotrajan i možete ga čuvati i koristiti godinama, a on će zadržati svoj izvorni ukus, za razliku od zelenog čaja.